Geschiedenis van zilver

FDA
"Zilver staat al decennia bekend om de antibacteriële eigenschappen"-
FDA Nov. 8, 2007 (archived)

Geschiedenis van zilver

Sinds duizenden jaren wordt zilver al over de gehele wereld door vele culturen gebruikt als geneeskrachtig middel. De medische, conserverende en herstellende eigenschappen kunnen al worden teruggevonden in de tijd van de oude Grieken en Romeinse keizers. Al lang voor de ontwikkeling van moderne geneesmiddelen werd zilver al ingezet als antibiotica en ziektekiemen-dodend middel.

Hieronder staan een aantal interessante feiten:

 • De Grieken gebruikten zilveren vaten om water en andere vloeistoffen vers te houden. In de geschriften van Herodus, de Griekse filosoof en historicus, wordt vermeld dat zilver al gebruikt werd voor de geboorte van Christus.
 • De Romeinse Keizer liet wijn in zilveren urnen bewaren om bederf tegen te gaan.
 • Het gebruik van zilver is opgetekend in de oude Egyptische geschriften.
 • In de middeleeuwen gebruikten de rijken zilverwerk ter bescherming tegen de pest.
 • Voor de komst van moderne antibiotica en germiciden was het al bekend dat ziekteveroorzakende pathogenen niet konden overleven bij de aanwezigheid van zilver. Zodoende werd zilver gebruikt voor serviezen, drinkbekers en eetgerei.
 • In het bijzonder werd door de rijken het eten bewaard en gegeten uit zilveren eetgerei om de groei van bacteriën tegen te gaan.
 • De Chinese Keizers en hun hofleden aten met zilveren shopsticks.
 • De Druïden hebben sporen nagelaten over hun gebruik van zilver.
 • Kolonisten in de Australische Outback hingen zilvergerei in hun watertanks om bederf te vertragen.
 • Pioniers die door de Amerikaanse West trokken hadden uitgevonden dat als ze zilveren munten in hun drankvaten stopten, dat het water veilig bleef tegen algen, bacteriën, etc...
 • Aan het front werden zilveren dollars in de melk gestopt om het vers te houden. Sommigen van ons zullen zoiets dergelijks zich nog kunnen herinneren.
 • Bladzilver werd gebruikt om wondinfecties te bestrijden bij de troepen gedurende de Eerste Wereldoorlog
 • Nog voor de introductie van antibiotica werd colloïdaal zilver op grote schaal gebruikt in ziekenhuizen en staat bekend als bactericide voor al minstens 1200 jaar.
 • In de vroege jaren van 1800 gebruikten doctoren zilveren hechtingen bij operatiewonden met zeer succesvolle resultaten.
 • In de Ayurvedische geneeskunde wordt zilver in zeer kleine hoeveelheden gebruikt in tonica, elixers en verjongende middelen voor patiënten die verzwakt zijn door ouderdom of ziekte.

Zilver herontdekt

Pas in de late jaren van 1800 herontdekten westerse wetenschappers datgene wat al duizenden jaren bekend was - dat zilver een krachtige ziektekiem bestrijder is. Medische zilververbindingen werden toen ontwikkeld en zilver werd algemeen gebruikt als medicijn. In het begin van 1900 werd het gebruik van zilver als antibacteriële stof wijdverspreid. Rond 1940 waren er rond de 50 verschillende middelen op de markt die gebruikt werden voor de behandeling van een breed scala infectieziekten. Deze waren beschikbaar in orale, injecteerbare of locaal toepasbare vorm.
Hoewel er een aantal vlagen van negatieve publiciteit waren betreffende zilver in het begin van 1900, (als gevolg van overdosering van bepaalde soorten proteïne-gebonden zilververbindingen die verkleuring van de huid veroorzaakten (genaamd argyria) en door een voorraad onjuist geprepareerde en onstabiele zilvergrondstoffen werd door een gerespecteerd medisch tijdschrift aangetoond dat op de juiste wijze geprepareerd colloïdaal zilver uitstekend geschikt was voor desinfectie, zonder enige bijwerkingen. T. H. Anderson Wells vermelde in the Lancet (16 februari, 1918) dat een colloïdaal zilverpreparaat "intraveneus"was gebruikt, zonder enige irritatie van de nieren en zonder pigmentatie van de huid.
"Een gemiddelde vermindering van bacteriële aantallen van 95,8% werd aangetoond".

De steriliserende eigenschappen van zilver worden onmiskenbaar al honderden jaren aangetoond en dankzij de hedendaagse technologie hebben we het verder geperfectioneerd in de vorm van ZILVERSCHUIM. Alle bacteriële testen van onze producten tonen de steriliserende eigenschappen aan en daarmee de preventie van groei en verspreiding van schadelijke bacteriën. Er zijn slechts enkele natuurlijke middelen op de wereld die deze kracht hebben en ZILVER IS EEN VAN DE STERKSTE!

Bronnen: