UBIQUINOL: DE BIO-ACTIEVE VORM VAN COËNZYM Q10 (CO-Q10)

Lichaamseigen stof

Q10 staat voor ubiquitous, wat staat voor "komt overal voor". Q10 is een lichaamseigen stof die in de lever wordt aangemaakt. Het is een co-enzym, dat is een stofje dat nodig is om een enzym te kunnen laten werken. Q10 helpt enzymen bij het maken van ATP (adenosinetrifosfaat), dit is een molecuul waarin het lichaam zijn energievoorraad opslaat. ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam. Voor de meeste processen in cellen is energie nodig.  Die energie wordt weer gebruikt in o.a. de spieren en om het afweersysteem van het lichaam te ondersteunen. Naarmate men ouder wordt neemt de productie van Q10 door het lichaam meestal langzaam af. Dit is een normaal natuurlijk proces. Ook ziekten en medicatie kunnen de Q-10 status beïnvloeden.

Welke eigenschappen heeft Q10?

Er zijn vele positieve eigenschappen toe te schrijven aan het co-enzym, zo heeft het een gunstig effect op vele cel- en lichaamsfuncties. Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving niet meer (volledig) uitleggen waarvoor deze waardevolle stof gebruikt kan worden.

Ubiquinol QH

Uniquinol, ook wel bekend als Kaneka QH™, is de actieve en enige anti-oxidante vorm van coënzym Q10 (Co-Q10). De eigenschappen van Ubiquinol overstijgen die van CoQ10 meerdere malen en dit maakt deze stof zo effectief. 

Conventionele Co-Q10 supplementen zijn te herkennen aan de oranje kleur en leveren de stof “Ubiquinone”. In het lichaam moet deze vorm nog eerst gereduceerd (omgezet) worden naar Ubiquinol voordat het werkzaam is.  Helaas is het niet goed bekend bij consumenten dat juist deze omzetting van Ubiquinon naar Ubiquinol een belemmering kan vormen in de werking omdat deze niet altijd efficiënt verloopt. Experts weten dit al jaren en suppletie met “Ubiquinol” is dan ook de beste manier om te profiteren van de krachtige eigenschappen van Co-Q10. Een probleem was echter dat Ubiquinol erg snel oxideert bij blootstelling aan lucht en dit maakte de productie van Ubiquinol erg moeilijk. Het duurde ruim 10 jaar voordat er een goed en gepatenteerd productieproces was ontwikkeld. Ruim 30 jaar, na de intrede van Co-Q10 (Ubiquinone) in de markt, was er eindelijk Ubiquinol in 2007.

• Ubiquinol is 8 x effectiever dan Co-Q10
• Ubiquinol is rijk aan elektronen
• Ubiquinol is de enige antioxidante vorm van Co-Q10 
• Ubiquinol kan direct door het lichaam gebruikt worden
• Ubiquinol is volledig natuur- en lichaamsidentiek
• Ubiquinol is geschikt voor vegetariërs en veganisten

 

Ubiquinol en Ubiquinone komen van nature voor in het lichaam en spelen beide een onmisbare rol in de energie-productie in een cel. Ubiquinol is daarnaast ook nog één van de meest krachtige vetoplosbare anti-oxidanten. Zo'n 90% van de Co-Q10 in het bloed bestaat uit de Ubiquinol-vorm, maar naar mate men ouder wordt en door levensstijlfactoren, dalen deze concentraties in het lichaam. Bovenop deze daling verloopt ook nog eens de enzymatische omzetting van Ubiquinon naar Ubiquinol minder efficiënt. Om bovengenoemde tussenstap te omzeilen en optimaal te profiteren van Co-Q10 supplementen is het direct innemen van Ubiquinol de meest logische en beste keuze. Onderzoeken laten zien dat opname, dus de efficiëntie, van Ubiquinol QH 8 maal hoger is dan die van Co-Q10.  Bijvoorbeeld, 150 mg Ubiquinol komt overeen met 1200 mg Co-Q10.

Ubiquinol en Co-Q10 behoren tot de groep van organische stoffen bekend als “Quinonen”. Alle dieren, inclusief de mens, kunnen ubiquinonen maken, en daardoor kunnen deze stoffen niet als essentieel worden gezien. In kleine hoeveelheden komen deze stoffen ook voor in ons voedsel. Deze concentraties zijn echter zo laag dat het niet praktisch is om op deze manier extra binnen te krijgen.

Het Japande bedrijf Kaneka (met labaratoria in Japan en de USA) is de marktleider en de meest betrouwbare en gespecialiseerde producent van Ubiquinol ter wereld.

 

meer info >>